Wapens en Disciplines

De leden van de SVWesterkwartier schieten met luchtwapens: 10-meter luchtpistool en luchtgeweer. De leden kunnen hun sport beoefenen op vijf banen met moderne kaarttransportsystemen. Omdat SVWesterkwartier laagdrempelig wil zijn en ook recreatieschutters onderdak wil bieden, is ze in het bezit van eigen verenigingswapens. SVWesterkwartier heeft een aantal Walther geweren en een Walther pistool. Het is toegestaan met “Eigen” wapens te schieten mits hier zorgvuldig mee om word gegaan en na toestemming van het bestuur. SVWesterkwartier beschikt tevens over verschillende hulpmiddelen.

 

Volwassenen

Vanaf 1970 bestaat de vereniging en heeft het altijd een volwassen groep gehad. Vaak een gemixte groep heren en dames. De Vereniging heeft een eigen competitie verdeeld in klassen van de schutter. Aan het einde van het seizoen is in iedere klasse een prijs te behalen. Ook gaan de volwassen een aantal malen per jaar naar toernooien die georganiseerd zijn door andere schutters verenigingen in de regio. Zelf organiseren we het Westerkwartier bokaal. Dit bokaal wordt altijd de 2de vrijdag van februari gehouden. Bent je geïnteresseerd in een lidmaatschap dan bent je van harte welkom om op een dinsdag avond bij ons te komen kijken. Als je ook mee schiet dient je een ingevulde “Introducé Verklaring” mee te brengen. Om de drempel zo laag mogelijk te houden hebben wij het gratis drie daagse aspirant lidmaatschap. Als het jou en ons goed bevalt word je op de derde avond gevraagd of je een volwaardig lid wilt worden. De Leden Inschrijving formulier vind je bij onze downloads.

 

Jeugd

Schutters vereniging Westerkwartier heeft ook een jeugd afdeling.
Het gaat hier om een groep jeugdigen die 12 jaar of ouder zijn en op het voortgezet onderwijs zitten.
In deze groep worden de jeugdigen geleerd met luchtdruk wapens om te gaan en wordt hen discipline omtrent veilig handelen bijgebracht. De Jeugdigen schieten alleen onder begeleiding van een ervaren volwassene. De jeugdigen hebben een eigen competitie waarbij aan het einde van het seizoen een prijs wordt uitgereikt. Als de jeugdigen voldoende ervaren zijn dan mogen ze mee doen met het westernkwartier bokaal. De jeugd groep is tot 18 jaar. vanaf 18 jaar ben je volwassen lid.

Lijkt het jou leuk om bij ons jeugd team te komen schieten dan mag je op een dinsdag avond bij ons komen schieten. Je moet wel een ingevulde “Introducé Verklaring” meebrengen. Het is namelijk bij wet verplicht om lid te zijn van onze vereniging voordat je met een wapen mag schieten. Om de drempel zo laag mogelijk te houden hebben wij het drie daagse aspirant lidmaatschap. Als het jou en ons goed bevalt word je op de derde avond gevraagd of je een volwaardig jeugd lid wilt worden. De Leden Inschrijving formulier vind je bij onze downloads.

 

Waar en Wanneer

Wij zijn gevestigd in het dorpshuis “De Til” Leek.
Het adres is Tolberterstraat 36A 9351BH Leek

Wij hebben onze baan op zolder. Deze is te bereiken via de zijingang (zie afb.) Binnen vind u gelijk een trap en lift die u naar de 1ste verdieping brengt.
Nu loopt u een stukje recht door en om de hoek vind u nog een trap die naar zolder gaat.

Jeugd : 19:30 tot 23:00 (Op dit moment zijn er geen jeugd leden en starten we om 20:00)

Volwassenen: 20:00 – 23:00

 

Contributie

Jeugd                   €  60,- 
Volwassenen        € 120,- 

De prijzen zijn per seizoen en gebruik van wapens en kogels zijn inbegrepen.
Een seizoen begint de eerste week van september en eindigt de laatste week van april.

voor vragen kunt u  ons een mail sturen.

 

Consumpties

Er is koffie/thee en fris te koop voor 1 euro en dit kan met een knipkaart (twv 10 euro) of contant voldaan worden. Er is ook een pin automaat.

Er zijn ook regelmatig snacks te koop.

 

Vraag en antwoord:

Ik ben nog geen 18 jaar, mag ik onder begeleiding wel luchtbuks schieten?

Voor iemand die jonger is dan 18 jaar is het helaas niet toegestaan om met een luchtbuks of een luchtpistool te schieten. Ook niet wanneer dit gebeurt onder begeleiding/toeziend oog van een persoon die wel ouder dan 18 jaar is. Uitzondering op de regel is wanneer de persoon van onder de 18 jaar aantoonbaar lid is van een schietvereniging. Deze persoon mag dan alleen bij de betreffende schietvereniging onder begeleiding met een luchtwapen schieten met een daarvoor aangewezen en geschikt luchtwapen die aan de regels van de KNSA voldoet.

 

Mag ik een luchtbuks kopen? / Heb ik een vergunning nodig voor een luchtbuks?

Er wordt vaak aangenomen dat er heel veel regels zijn voor luchtbuksen, maar dat valt allemaal erg mee. Voor vuurwapens ligt dat uiteraard duidelijk anders. Daar is dan ook een speciale Wet Wapens en Munitie (WWM) voor, waarin ook de regels voor luchtbuksen opgenomen zijn. Om op bovenstaande vraag terug te komen geeft de Nederlandse WWM kort samengevat het volgende antwoord: u mag in het bezit zijn van een luchtbuks wanneer u 18 jaar of ouder bent. Voor het kopen van een luchtbuks hebt u dus geen vergunning nodig.

 

Wat zijn de regels voor het schieten met een luchtbuks?

In de Wet Wapens en Munitie (WWM) staat o.a. dat een luchtbuks mag worden gebruikt op terrein dat niet voor publiek toegankelijk is. Dit houdt dus in dat er met een luchtbuks geschoten mag worden op eigen erf wanneer u 18 jaar of ouder bent, dus bijvoorbeeld in uw eigen tuin. Gebruik in een bos of park dat voor het publiek toegankelijk is mag niet. Ben je jonger dan 18? Als lid van een schuttersvereniging is het wel toegestaan om onder begeleiding, op de club baan, een luchtbuks te gebruiken.

 

Hoe zit het met vervoer van een luchtbuks?

Wij adviseren om uw luchtbuks altijd opgeborgen/afgesloten te vervoeren, zodanig dat het niet voor onmiddellijk gebruik kan worden aangewend. Vervoer uw luchtbuks dus altijd in een daarvoor bestemde geweerkoffer of geweerfoudraal. Zodra u uw luchtwapen in een daarvoor bestemde foudraal of koffer heeft, dan mag u deze gewoon vervoeren. Daarnaast moet u tijdens het vervoer (en gebruik) van een luchtbuks aan kunnen tonen dat u 18 jaar of ouder bent.

 

Is het slecht om ‘droog’, ofwel zonder kogeltje, te schieten?

Wij raden het droog afschieten van een buks met een veersysteem of een gasram buks af. Dit heeft ermee te maken dat bij een gasram en veerbuks de zuiger in volle snelheid naar voren gaat zonder dat deze wordt afgeremd door de druk die hij zou moeten opbouwen om de pellet (het kogeltje) weg te schieten. Als er met een gasram of veerbuks dus (te vaak) droog wordt geschoten dan kan de zuiger en/of veer/gasram beschadigen of stuk gaan. De meeste buksen gaan hier overigens niet direct stuk van maar het is niet bevorderlijk voor de levensduur van de luchtbuks. Droog schieten met een persluchtbuks of CO2 buksen is niet schadelijk zolang de luchtbuks op druk staat.